Tips & Råd

Vi rekommenderar att man sköter och underhåller stenen.

UNDERHÅLL

FÖRLÄNG STENENS LIVSLÄNGD

Granit är ett mycket tåligt naturmaterial som inte påverkas särskilt mycket varken av väder eller vind. Vi rekommenderar ändå att man sköter och underhåller stenen, då den med tiden kan angripas av smuts och mossa som kan vara mycket svår att få bort.

Granit är känslig för olja, rost, stearin och hetta. Ställ därför aldrig gravljus eller marschaller på eller i närheten av stenen.

Var försiktig när ni placerar arrangemang eller vinterkrans vid stenen, dessa innehåller ofta metall som kan rosta.

Alla stenar bör hållas rena och därför tvättas regelbundet, minst en gång per år. Allt tvätt bör ske vid fuktig väderlek.

Polerade ytor är mycket lätta att rengöra. Tvätta med vanligt vatten och en mjuk trasa. Var försiktig så inga sandkorn repar ytan.

Blästrad, finhuggen, råhuggen eller flammad yta bör tvättas med rengöringsmedel och ljummet vatten. Använd gärna en rotboste.

Har ni en granitvas på graven, vänd den upp och ner eller ta in den under vinterperioden – annars kan vasen frysa sönder.

Målad text och dekor måste tvättas försiktigt. Använd bara vatten och en mjuk trasa. Gnugga inte! Förgylld text och dekor bör inte tvättas alls.

I samband med textkomplettering bör befintlig text och dekor renoveras för att det inte ska bli skillnad på gammalt och nytt.

Vid hårt nedsmutsad eller mossig sten, kontakta oss för specialrengöring.

FöreEfter

avada-cafe-logo-footer